Lär dig grundreglerna i tärningsspelet craps

Craps är ett actionfyllt tärningsspel som härstammar från det engelska tärningsspelet hazard och har genom åren utvecklats till vad det är idag. Det kan verka krångligt med många regler men är egentligen inte så svårt som man först kan tro. När du lärt dig grundreglerna och börjat hänga med i spelet kommer du också förstå varför det är så populärt.

Spelets gång

Innan spelet startar ska man sätta sina bet och det är viktigt att man lyssnar på dealern som säger ifrån när man kan och inte kan göra sina insatser. Det första kastet som shootern (tärningskastaren) kastar kallas för "come out roll" och beroende på vad tärningarna visar är spelet antingen avgjort direkt eller så fortsätter det. Blir det 2, 3, 7, 11 eller 12 avslutas rundan direkt. Visar tärningarna 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 kallas detta nummer för "the point" och shootern fortsätter kasta tärningarna tills en 7:a eller point-numret kommer upp.

Satsningar

Det finns en mängd olika satsningar i craps. På "pass line" vinner man om come out roll landar på 7 eller 11 och man förlorar på 2, 3 eller 12. Blir det ett point-nummer vinner du om point-numret kommer upp igen innan en 7:a. "Don't pass line" är motsats till pass line och där förlorar du på 7 eller 11 och vinner på 2 eller 3. Blir däremot come out roll 12 blir det oavgjort och om point-numret kastas innan en 7:a förlorar du. "Come bet" och "don't come bet" är likvärdiga med pass line och don't pass line med skillnaden att du kan satsa när som helst efter att det blivit ett point-nummer. Andra satsningar i craps är bland annat odds, place och field som man lär sig efterhand som man kommit in i hur spelet fungerar.