Spelberoende

Craps är ett typ av hasardspel. Det innebär att spelet handlar om slumpmässiga resultat men också att spelet involverar pengar, då pengar eller andra ägodelar sätts på spel. Detta innebär att det ibland kan vara en riskfylld hobby att syssla med. Inte för att det kan skada dig särskilt mycket fysiskt, utan däremot psykiskt.

Spelar man ett spel så vinner man eller så förlorar man. Spenderar man pengar utan att vinna, blir man lätt ivrig på att spela mer och sedan vinna igen dessa pengar. Likadant och man spenderar pengar på spel och vinner, då vill man ofta ha mer. Därför kan så kallade hasardspel som till exempel craps framkalla ett spelberoende.

Att lida av ett spelberoende är klassat som att lida av en svår psykisk sjukdom. Det är väldigt svårt att bli frisk från ett sådant beroende och man är ofta i behov av professionell hjälp för att kunna bli frisk. Givetvis går det att bli helt frisk från ett spelberoende, precis som vilket annat beroende som helst, men i de flesta fall kan den som befunnit sig i ett beroende inte kunna spela igen eftersom att det är så stor risk att återigen bli beroende. Detta är givetvis väldigt svårt och gör så att många faller in i sitt beroende igen, efter att det blivit friska.

Det som händer med en individ om denna blir spelberoende är att den spelar väldigt ofta och väldigt mycket. Det finns heller ingenting som egentligen prioriteras före spelandet vilket gör att familj, vänner och jobb börjar reagera och agera över detta. Är man spelberoende hamnar man även lätt i kriminella situationer på grund av anledningen att man gör allt för att få mer pengar att spela för, pengar man själv inte ens har i det här läget.

Har man hamnat i ett spelberoende är det väldigt viktigt att ta sig ur detta så fort som möjligt. Vill man inte ta professionell hjälp så kan man försöka på egen hand samt med hjälp av familj och vänner till en början. Funkar inte detta är dock professionell hjälp enda utvägen, och dessutom en utväg som ofta slutar väldigt väl.