Testa craps med kort

Craps är mest känt som ett tärningsspel men kan lika bra spelas med spelkort. Craps spelades ursprungligen ute på gatan i USA. Olika gäng samlades och rullade tärningarna mot trottoarens kant. Craps har många olika spelmöjligheter och satsningar som pågår samtidigt, men det är absolut inte omöjligt att lära sig för en nybörjare. Den stora tjusningen ligger i att det är just slumpen som avgör. Lite nybörjartur kan med andra ord räcka långt.

Grundreglerna i craps

Grundreglerna i vanlig craps med tärning är rätt enkla. Innan spelet startar gör man sina satsningar, dealern berättar när man kan eller inte kan göra sin insats. Det första tärningskastet kallas come out roll och görs av shootern eller tärningskastaren. Beroende på vad tärningarna visar är spelet antingen över efter ett kast eller så fortsätter det. Blir det 2, 3, 7, 11 eller 12 avslutas omgången direkt. Visar tärningarna 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 kallas det här numret för point eller poäng. Shootern fortsätter i så fall kasta tärningarna tills en 7:a eller pointnumret kommer upp på nytt.

En tärning har ögon från ett till sex, därför går det också att ersätta tärningen med vissa kort. Det här blev aktuellt när man i den amerikanska delstaten Kalifornien förbjöd spel med tärningar. För att komma runt reglerna började man istället använda spelkort.

Olika spelsätt utnyttjar kortleken olika men här nedan följer några vanliga varianter på craps med kort eller med en blandning av kort och tärning.

California

I California används korten ess till sex, ett ess representerar ettan på tärningen. Vidare har du två kortlekar med olika baksida. Du drar ett kort ur båda uppsättningarna spelkort för att visa samma resultat som två tärningar.

Agua Caliente

Spelet liknar vanlig craps men du använder här 12 spelkort. Du blandar korten och lägger sedan upp dem på bordet med baksidan uppåt. Oddsen är ungefär de samma som i craps utan kort och inför varje omgång ska varje kort stå kvar.

Barona

I Barona använder du sex kort, från 1 till 6. Korten ska ligga på bordet och tärningarna bestämmer utdelningen tillsammans med korten.

Harrahs

Här använder du två olika kortlekar i färgen grön och röd samt två tärningar, en grön och en röd. Ess räknas som en poäng samtidigt som de andra korten har sitt vanliga värde. Beroende på resultatet av tärningskastet tar du sedan ett kort ur den röda eller gröna leken. Du fortsätter sedan spelet tills alla kort är slut.

Norm

I norm eller Normandie använder du 48 kort med valörerna 1 till 6 från två olika lekar. Två kort dras och om de är av samma färg så sker ingenting. Drar du två olika färger börjar spelet.

Vejas

Vejas spelas på ett bord av samma storlek som blackjack och du har fyrtiofyra kort av vardera valören, ess till sex.

Pauma

I Pauma har du 73 spelkort, inklusive jokrarna. Det kommer alltså att finnas tolv ettor företrädda av ess, lika många tvåor och uppåt fram till sex. Drar du en joker börjar du om på nytt.